Menu

DE ZESTIEN VAN RICHMOND : BRITSE GEWETENSBEZWAARDEN TIJDENS WERELDOORLOG I

 Enkele weken geleden keek ik naar een programma op de BBC over het noorden van het graafschap york. Daarin KREEG IK via de Engelse Vereniging Heritage TE  horen over kale gevangeniscellen met honderden graffiti die men wilde bewaren. zo kwam ik naadje bij draadje bij de verbluffende historie van de Richmond Sixteen.Hoe 16 gewetensbezwaarden tijdens de Eerste Wereldoorlog werden opgesloten in het kasteel van Richmond en naar Frankrijk werden gestuurd om er ter dood te worden veroordeeld wegens ongehoorzaamheid.

Read more...

Een goede burger dient in het leger

“Het onderwijs houdt de idee in stand dat er geen betere manier is om een goede burger te zijn dan te dienen in het leger”.

Interview met Yasmin Yablonko, Khaled Farrag en Sahar Vardi (verscheen eerder in Vrede nr 438, tijdschrift voor internationale politiek).

Israëlische gewetensbezwaarden of 'weigeraars', mensen die bewust weigeren om in het Israëlisch leger te dienen, zijn een kleine maar groeiende groep binnen een toenemend rechtse en gemilitariseerde maatschappij.

Read more...

Desertie : een lange, trotse geschiedenis

 Er zijn evenveel redenen om militaire dienst te verlaten als er deserteurs zijn.  Overal ter wereld willen legers jonge mannen wegplukken die ongeschoold, onervaren en werkloos zijn.  Het vraagt veel meer moed van een soldaat om zijn wapen neer te leggen dan om een vreemde te vermoorden.  Er zijn deserteurs in elk land met een krijgsmacht.  Legers eisen blinde gehoorzaamheid en mensen hunkeren naar vrijheid.  Waarom deserteren mannen ?  Zeker niet uit lafheid.

Read more...

Het 'kleine alledaags verzet'

 Karel van de Woestijne
In zijn Brussels oorlogsdagboek komt het 'kleine alledaags verzet' aan bod.

29 October 1914.

De burgerwacht, de ‘garde civique’, waar indertijd zóo om gespot werd en die naderhand bleek toch wel van eenig nut te zijn, - de burgerwacht van Brussel en voorsteden heeft zes-en-dertig uur in nauwe schoentjes gezeten.

Read more...
Subscribe to this RSS feed